Skip to content

FLOEM PROEFLOKAAL

KOM LANGS EN PROEF LOKAAL GEBROUWEN BIER

FLOEM PROEFLOKAAL

ALLE VASTE BIEREN & SPECIALS VAN FLOEM IN BLIK


FLOEM

Floem is gevestigd in het noorden van Nederland. We maken uitgesproken en hop-forward bieren. We vinden kwaliteit en een goede smaak belangrijk, daarom combineren we ervaring, onderzoek en inspiratie om tot goed doordrinkbare bieren te komen die in balans en vol van smaak zijn.

Neem ook een kijkje bij Floem.

DE BROUWERIJ
Met Floem en in de toekomst een eigen brouwerij in het centrum van Appingedam wil ik de bierbrouwgeschiedenis van Appingedam herstellen en Appingedam op dat gebied opnieuw op de kaart zetten. Tot die tijd breng ik verschillende bieren uit om een markt te creëren en worden de bieren voor de commerciële markt gebrouwen bij Baxbier in Groningen. Deze vorm wordt ook wel huurbrouwen genoemd.

FLOEM?

De geschiedenis van de naam Floem gaat terug tot de middeleeuwen, toen het water werd gebruikt voor transport van goederen naar de stad Appingedam. Het woord “Floem” is afgeleid van het Latijnse woord “flumen”, wat “rivier” betekent. Het was destijds een belangrijke waterweg voor de handel en de economie van de stad.

Later werd het watertje Floem voornamelijk gebruikt voor het vervoer van turf, dat werd gewonnen uit de omliggende veengebieden. In de 19e eeuw werd het kanaal verbreed en verdiept om de scheepvaart te vergemakkelijken. Ook werden er sluizen aangelegd om het waterpeil te reguleren.

In de geschiedenis van Appingedam is er een periode geweest waarin er een bierverbod gold in de stad. Dit was in de 17e eeuw, toen de stad werd geregeerd door de predikanten.

De predikanten waren tegen het drinken van alcohol en hadden veel invloed in de stad. In 1631 werd er een verbod ingesteld op het brouwen en verkopen van bier in de stad. Het verbod gold echter alleen voor de inwoners van Appingedam, en niet voor bezoekers van buiten de stad.

Het bierverbod leidde tot veel onrust onder de inwoners van de stad, die gewend waren aan het drinken van bier. Er ontstonden illegale brouwerijen en smokkelroutes om toch aan bier te kunnen komen. Dit leidde tot een toename van criminaliteit en conflicten tussen de predikanten en de bevolking.

Het bierverbod bleef van kracht tot 1710, toen het werd opgeheven door de nieuwe stadhouder van Groningen, Willem Friso. ‘Floem’ is de eerste officiële brouwerij in Appingedam.