Skip to content

HET GOUDEN PAND

HISTORISCH PAND

Het oorspronkelijke herenhuis is gebouwd rond 1700. In het 3e kwart van de 20e eeuw (+/- 1975) is het door brand verwoest en op de oude fundering herbouwd. Sindsdien is er door de verschillende bewoners steeds weer aan bijgebouwd en verbouwd zodat het nogal van uiterlijk is veranderd.

De straatnaam Gouden Pand duidt naar het beroep dat de bewoners van deze straat hadden; goudsmeden. Het huis is een vijf traveeën breed groot pand onder hoog schilddak met hoekschoorstenen en forse kroonlijst, wat alleen voor de rijkste kooplieden was weggelegd. Er werd vroeger raambelasting geheven, dus hoe meer ramen je aan de straatkant had, hoe meer belasting je moest betalen. Wilde je in zo’n huis wonen, moest er heel veel verdiend worden. 

Direct gelegen aan het Damsterdiep nam het pand een belangrijke plaats in de straat in, aangezien alle handel vroeger via het water ging.

In 1972 is het pand in vlammen opgegaan (zie foto) daarna is het pand opnieuw opgebouwd als oorspronkelijk herenhuis, zoals deze was gebouwd rond 1700